torsdag 30 augusti 2012

Vilka är trenderna för Charterresor? Ditt systembolag har svaren.


Har det slagit er att man på systembolagets hyllor för industrilager  verkligen kan följa vart vi svenskar väljer att åka på charterresa? Låt oss följa trenderna i resväg som varit (rent subjektivt kommer de i denna ordning. Jag har på intet sätt statistiskt säkerhetsställt detta).

Epok 1. Den spanska eran.


Mallorca, Kanarieöarna och det spanska fastlandet har länge varit ett etablerat resmål för de svenska turisterna  och det är antagligen många som svept en eller annan San Miguel i den spanska solen.

Epok2. Turkiet tar vid.


När vi talar öl och Turkiet så kan det väl i turistsynpunkt sammanfattas Effes, Effes och återigen Effes. Jag minns en resa dit på tidigt 90-tal och ALLA krogar hade bara fatöl och det var Effes. En krog jag sprang på hade utskrivet i menyn "Beer on bottle". Glatt överaskad frågade jag vilka de hade på flaska och fick en förvånad blick och svaret: Effes....

Epok3. Thailand, mer Svensson än midsommar med sill


Det kan väl inte undgått någon att thailand varit mer svensson att resa till det senaste decenniet än något annat resmål? Det är mer avvikande att semestra på Mallis än Thailand numera... Härifrån kommer givetvis förkärleken för Singha och Chang. En del har säkerligen fastnat för Tiger (ja, den är indonesisk, men säljs friskt i thailand ändå och nej jag vet att den inte finns på bolaget. Men den finns på finlandsfärjorna).

Epok4. Karibien


Karribien är väl det som jag ser det som håller på att bli det nya Thailand. Fler och fler väljer att spendera sin tid och semesterkassa i denna region. Från detta har vi Carib och Redstripe.
 

Vad har då dessa öl som gör att folk köper dem och inte exempelvis Sofiero? De har ju trots allt ingen egen smak (smakar generellt så lite som möjligt) och kostar ofta lite mer än lokala industrilagers? Det enda svar jag har är: minnen.

Folk minns hur otroligt god den där Singhan var på beachen i Phuket eller vad underbart läskande San Miguelen var till middagen på den där sköna lilla tavernan på spanska solkusten. Det folk inte tänker på är kanske att den var så god just för att det var under de omständigheterna, och inte för hur den egentligen smakade. Semester, inga måsten, bekymmerslöst och att man dessutom ofta lever på ett sätt flera ekonomiska nivåer över vad man är van vid hemma på dessa semesterorter.

Gång på gång kommer de köpa dessa öl och hoppas att känslan skall infinna sig, vilket den aldrig gör. Semsterkänslan finns inte i flaskan...
 
Vilket tror ni bli nästa "resmåls öl" att kvala in på bolaget?

3 kommentarer:

 1. Man ju alltid hoppas på USA men mer troligt så blir det väl Grekland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att jag inte direkt känner till särskilt många charterresor till USA. Vad gäller Grekland, så undrar jag om anledningen till att vi inte ser grekisk öl på bolaget på samma sätt är att i grekland så är de stora drakarna (Carlsberg, InBev) mer etablerade och det är dessa öl (stella, heineken osv) turisterna kommer i kontakt med även där.

   Radera
 2. Finns mkt chater till bla Florida och vart det än finns ett Disneyland


  MickeW

  SvaraRadera