fredag 3 januari 2014

Intervjun

Ponera att du fick läsa följande intervju i en tidning (vi kan kalla den Tidningen).

"Från hemmaköket till gourmetresturangen!
Tidningen utsända har träffat Stefan och Nisse. Två lokala grabba som siktar högt. De skall öppna en Fine Dining restaurang där de kommer servera den bästa maten Sverige kan uppbåda och givetvis med den högsta servicen en gäst kan kräva.
Tidningen: Vad har ni för mål med restaurangen?
Stefan: Jo, tanken är att vi på lokalnivå här skall servera mat i klass, eller bättre med den du kan få på de absolut bästa restaurangerna i Sverige.
Nisse: Ja, eller bättre än så är väl målet egentligen. Vi tar mycket inspiration från toppkockarna utomlands typ Ramsey och Heston, där man fattat hela grejjen.

Tidningen:  Det har öppnat många andra Fine Dining restauranger de senaste åren. Man kan väl se att det är lite av en trend. Hur skall ni utmärka er i konkurrensen?
Stefan: Förutom att vår mat kommer hålla toppklass så kommer vår servicenivå ligga i toppen. Det kommer vara värt de extra kronorna att äta hos oss.  Folk är trötta på en köttbit med potatis och vill ha häftigare upplevelser.
Tidningen: Vad har ni gjort tidigare? Vilka erfarenheter har ni av restaurangbranschen?
Nisse: Ja alltså, ingen av oss har någon egentlig erfarenhet av restaurangbranschen, men Stefan har bjudit på finmiddagar hemma varje lördag i 2 år nu, så han har ju gjort detta förr och alla som kommer brukar tycka att det är jättegott. Alltså blir det Stefan som ansvarar för maten medans jag brukar besöka restauranger rätt mycket, så jag har rätt bra koll på  det andra, så det kommer vara mitt ansvar att sköta "front of house" och så."

Känns detta som ett seriöst affärsupplägg? Tror ni Stefan och Nisse kommer lyckas? Tänk att detta inte gällde en restaurang utan en hembryggare med polare som skall starta bryggeri.

Att laga käk hemma och servera ett sällskap en och samma rätt hemma är inte samma sak som att driva en restaurang. Det är en helt annan sak att servera 10 olika sällskap med olika rätter. Lika lite är att göra en sjukt god hembryggd detsamma som att driva bryggeri.

Gång på gång de senaste åren har man hört om folk som håller på och starta eller redan har startat bryggeri som har väldigt kort tid som hembryggare bakom sig, ofta 1-2 år. Hur många bryggder har de under bältet? Om de är flitiga och brygger ofta (1 gång per vecka) så är de uppe 1 52-108 bryggningar. Om du lagar finmiddag hemma 52ggr, är du då redo att öppna finkrog?

Givetvis finns de som kommer att lyckas, men jag tror att här har vi en av orsakerna till många av de nya Svenska bryggeriernas svajjiga och ofta direkt usla kvalitet. Jag känner flera som helt slutat testa öl från nya småbryggerier i landet, för att så många har varit stora besvikelser. Detta drabbar de som gör bra öl.

Jag kan inte komma på någon annan bransch än öl, där det skett en sådan explosion av företagsstarter där de inblandade inte har någon erfarenhet av det de skall göra. Än mindre kontakter eller förståelser för hur branchen fungerar...

PS: Tätare små uppdateringar och funderingar på Facebook (https://www.facebook.com/Olamatoren)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar