Vad är det
som kännetecknar denne individ? Jo, detta är den bullriga individen som inte
riktigt passar in, vars röst på något sätt hörs genom allt sorl som uppstår på
en fest. Skämten han drar är ofta opassande och genererar på sin höjd lite
artigt småskrattande från de som utsätts för dem. Själv skrattar han som om det
vore världens utan tvekan bästa skämt.
Hans försök
att komma in i konversationer är ett kapitel för sig. Det är han som så att
säga skall hoppa tillbaka i konversationen 5 minuter när resten av de konverserande
redan gått vidare till andra ämnen.
Ger man
denne individ lite utrymme på festen tar han enkelt hur mycket plats som helst
och tycker sig vara festens medelpunkt, trots att han bara får majoriteten av
övriga festdeltagare att känna sig illa tillmods. Jag antar att ni vid detta
lag har en ganska bra koll på vilken personlighetstyp jag menar. Vi har alla
stött på den.
Varför är
denna individ bjuden på festerna? Det kan ha skett någon gång när det riskerade
att bli för få festdeltagare, och när denna person väl hamnat på gästlistan är det
omöjligt att få bort honom. Det finns absurt nog alltid någon i bekantskapskretsen
som gillar honom och skulle undra varför Den Jobbiga Jäveln inte är bjuden på
tillställningarna. Det kan också vara en av de som gillar Den Jobbiga Jäveln
som kan vara de första att bjuda in honom.
Hur hanterar
man den jobbiga jäveln när han är på festen? Det viktiga är att hålla honom
kort. Ge honom inte utrymme, för då tar han som sagt över hela festen. Om man
lyckas hålla tillbaka honom så att han inte får blomma ut och ta över, kan han
vara ett ganska trevligt komplement på festen, men denna balansgång är otroligt
svår. Minsta lilla för mycket manöverutrymme och allt är förstört.
Vad har
detta med öl att göra?
Ölvärlden
har sin egna "Jobbiga Jävel" som följer samma mönster: Sorachi Ace
Sorachi Ace bjöds så att säga in när det rådde brist på humle i resten av världen 2007-2008. Sapparo i Japan har odlat denna humle sedan sjuttiotalet, men i princip bara använt den som bittergiva. Under humle bristen fick Sorachi Ace blomma ut i all sin jobbiga form.
Sorachi Ace bjöds så att säga in när det rådde brist på humle i resten av världen 2007-2008. Sapparo i Japan har odlat denna humle sedan sjuttiotalet, men i princip bara använt den som bittergiva. Under humle bristen fick Sorachi Ace blomma ut i all sin jobbiga form.
Om jag
skulle beskriva smaken på Sorachi Ace så blir det: Kräftspad som torkats upp
med en disktrasa som i sin tur är dränkt i YES-citrondiskmedel. Jag har inte
smakat detta, men Sorachin smakar som jag kan tänka mig detta skulle bli.
Sorachin går
att använda i öl, men det gäller att vara väldigt väldigt försiktig, då den
väldigt lätt tar över allt i ölen. Detta gäller redan vid små givor. I Mikkeller
19, som innehåller 19 olika humlesorter, så blir den enda humlesmak man känner
efter andra klunken Sorachi. Rätt doserad kan den ge trevliga bidrag till en öl
(i princip så små doser att man inte kan identifiera den).
Precis som
sin mänskliga motsvarighet så finns det de som gillar den och försvar dess
existens i ölen, till och med som single hop. Jag kan inte ansluta mig till de
leden utan tycker kort sagt att Sorachi Ace är en jobbig jävla humle...
Hewan?
SvaraRaderaVar inte en specifik individ jag hade i åtanke när jag skrev texten...
RaderaAtt du kallar mig för en "Jobbig jävel" det kan jag leva med, men att du jämför mig med Sorachi Ace - det tycker jag är lite väl elakt..... ;)
SvaraRaderaSom sagt, ingen specifik individ i åtanke.... men ja, det är elakt att bli jämförd med Sorachi Ace ;)
Raderavar det inte brewdog som hade en single hop med den för ett tag sen.. vill minnas jag köpte 2 paket o hällde ut den i båda fallen efter att ha testat en klunk...
SvaraRaderaJo. De hade Sorachin i första IPA is Dead paketet... Jag hade 6 paket som testats vid olika tillfällen och med olika personer.... INGEN gillade Sorachin ;)
Radera