Tidigare idag kom en pressrelease från
Galatea angående att de går in med 10 miljoner i Sigtuna Brygghus
för att fyrdubbla kapaciteten.
(http://www.mynewsdesk.com/se/galatea/pressreleases/svenskt-mikrobryggt-oel-i-vaerldsklass-935873
)
Jag kommer nu svamla lite tankar om denna, vad det kan tänkas innebära, farhågor och förhoppningar. Det riskerar att bli lite osammanhängande, men det hoppas jag att ni härdar ut. Nåja, nu kör vi!
Jag kommer nu svamla lite tankar om denna, vad det kan tänkas innebära, farhågor och förhoppningar. Det riskerar att bli lite osammanhängande, men det hoppas jag att ni härdar ut. Nåja, nu kör vi!
Å ena sidan är det otroligt kul att
det är ett sådant sug efter craft beer (kommer använda den termen
istället för mikrobryggd) som beskrivs i pressreleasen. Vill man se
positivt på pressreleasen innbeär det kanske att vi kommer att få
se och smaka mer craft beer, fler samarbetsbrygder och allt borde
vara frid och fröjd, men jag har ändå lite funderingar och vill
höja ett varnande finger.
Jag har tidigare på vissa forum undrat
lite över hur Nya Carnegie Bryggeriet kommer påverka den svenska
ölscenen. En gigant som öppnar med stor kapacitet på en gång.
Dessutom med hela Carlsbergs distribution och marknadsförings
budget/kunskap i ryggen. Nu när Galatea, som är en otroligt stor
spelare på svensk alkoholmarknad. satsar ytterligare på Sigtuna/S:T
Eriks så ser jag en risk att marknaden nästan stängs för andra
bryggerier eller nysatsningar. Craftbeer står för en väldigt liten
del av den totala ölmarknaden i Sverige och jag är rädd för att
dessa 2 kommer bli lika dominerande på det lilla segmentet som
makrolagern är på totala markaden. Kvar blir smulor att dela på
för andra bryggare.
Är detta då ett problem? Är det inte
helt enkelt så att de andra får skylla sig själva om de inte kan
konkurrera? Njee. Det resonemanget kan man i sådana fall vrida mot
hela ölmarknaden. Marknadsföring och ekonomiska muskler som leder
till billigare produktion har ändrat kunders beteende och inköp
förr (inte bara på ölsidan). Varför säljer annars Makro lagern
så bra som den gör?
Risken jag ser är att detta kommer
bromsa ölintresset hos gemene man (jag räknar inte in er som läser
detta dit). Kommer Brooklyn/S:T Eriks/Sigtuna bli Craft beers ”Stor
stark” i Sverige? Ölen som finns ”överallt”, marknadsförs
hårdast och får bäst distribution på bolaget? Kommer det finnas
utrymme för ett framtida Brekkeriet, Beerbibliotek eller Malmö
Brygghus, eller kommer trösklarna för nya aktörer bli alldeles för
höga?
Gör Sigtuna/S:T Eriks så bra öl att
de skulle kunnat växa till denna kapacitet organiskt? Jag är
extremt tveksam. Sigtuna har haft en rejält svajjig produktion
kvalitetsmässigt (där har S:T Eriks varit lite bättre). S:T Eriks
har bra öl, om än rätt ofta lite tråkiga. Det vill säga, jag är
extremt skeptisk till att tillväxten hade skett på grund av att de
har de bästa produkterna, utan ser det mer som en form av ekonomisk
doping. Man köper sig större marknadsandel genom att investera i
större kapacitet och sen får konsumenterna svälja det. För er som
sett filmen ”Beer Wars” så kan man likna strategin med att
släppa samma öl på så många olika förpackningar bara för att
vinna hyllplatser så man hindrar konkurrenter.
Pressreleasen nämner också att ”Flera
av världens främsta bryggerier står bokstavligen i kö för att
samarbeta med Sigtuna Brygghus och S:t Erik”. Frågan är om de
står i kö för att samarbeta med dessa bryggerier för att de har
sådan otrolig respekt för Sigtuna och S:T Eriks, eller om de helt
enkelt vill samarbeta med det bryggeri som deras svenska distributör
vill att de skall samarbeta med? Har vi sett något samarbete med ett
utländskt bryggeri som inte importeras av Galatea?
Jag hoppas att min oro är helt
ogrundad, men det får tiden utvisa..
Dock som slutpoäng: Jag är inte alls
säker på att den ökade kapaciteten kommer användas för att skapa
Craft Beer överhuvudtaget, och om det görs så är det nog en
väldigt liten del av den fyrdubblade kapaciteten som kommer användas
till det. Jag tror att anledningen att pressreleasen handlar om
Craft Beer enbart är att det uppfattas just nu som trendigt och fint
och troligen kommer få mer spridning av annan media. Pressreleasen
skulle inte fått samma spridning om man skrivit att kapaciteten
byggs ut för att säkra upp och sänka kostnaderna för Galateas
produktion av makrolagers som Arboga 7,2, TT och alla de andra
makrolagers som Galatea producerar. Nu får man kapacitet nog att
skala bort kontraktsbryggningen av dessa produkter. En hel del Arboga
har redan bryggts på Sigtuna och mer lär det bli. Det positiva lär
väl vara att det jag tror här stämmer kommer de antagligen sätta
in en burklina, vilket kanske kan ge oss Sigtuna och S:T Eriks på
burk.
PS: Det är tätare mellan inläggen på Facebook https://www.facebook.com/Olamatoren
PS: Det är tätare mellan inläggen på Facebook https://www.facebook.com/Olamatoren